Sunday, August 12, 2012

Consideratiile mele despre vitamina D, suplimente si soare

      Prima oara cand am auzit despre vitamina D a fost odata ce mi s-a pregatit primul fecior sa se nasca. Pana atunci stiam eu despre vitamine si minerale cam tot cat stia si catelul meu. Eeee, asta este este, in scoli erau mai interesati sa mi se predea UTLM (nu ma intrebati ce este) decat lectii despre cum as putea trece frumos prin viata, sanatotasa si echilibrata.

     Asa deci, si ca orice mama care-si propune "pentru copilul meu the best" iata ca ma impiedic si in vitamina D. La momentul nasterii lui Felix eram in Italia si frecventam un forum -parinti.com- unde mamele, care se intrebau preocupate ce-i cu vitamaina asta, care administrau orbeste, care cu orgoliu. Iar eu ca si celebra vitica nu stiam ce si cum. Noroc cu nenea google. Si am inceput ca caut, sa inteleg. La acel moment recomandarile pentru vitamina D se faceau avand in vedere incidenta crescuta de rahitism in randul copiilor. Lozinca era : "vitamina D in picaturi reduce sansele ca pruncul  vostra sa devina rahitic".

     Si totusi, dupa sute de pagini lecturate, poate chiar mii, ajung la niste concluzii simple, de bun simt as spune.

     Mama natura a prevazut totul, l-a inzestrat pe puiul de om cu mecanismele biologice necesare pentru a creste, a se dezvolta optim. Daca rahitismul e in natura omului atunci puiul meu va fi rahitic, daca anemia este o conditie sine qua non a nou-nascutului atunci puiul imi va fi anemic. Exemplele pot continua la nesfarsit. Din fericire nu este asa, rahitismul, anemia nu fac parte din programul genetic pe care mama natura l-a pus la dispozitia puilor de om. E suficient sa se asigure un regim de viata sanatos pentru ca un nou-nascut sa creasca in armonie cu el insusi, cu mediul inconjurator. Asa ca, eu m-am antrenant pe aceasta cale, am avut incredere in capacitatea sa de a decide instinctiv de ce are nevoie si cand are nevoie. In acelasi timp am avut totusi grija sa aiba la indemana o cat mai mare posibilitate de a-si conduce viata intr-o maniera cat mai aproape antenatilor nostri, de a-i pune la dispozitie o mare varietate de alimente, de a-i asigura spatii care sa-i asigure momentele de odihna, refacere dupa perioade de activitate fizica, consum energetic. 

          Conditia omului nu este rahitismul, acesta a aparut odata cu industrializarea societatii, iar boala se manifesta acolo unde atmosfera este foarte poluata, copilul nu este scos regulat la aer (15-20 minute/zi), acolo unde se folosesc filtre solare si la populatiile afro. 
         Totul este relativ si ca sa va dau un exemplu va spun doar ca in Italia pe linie de Minister al Sanatatii suplimentele de vitamina D nu se recomanda considerandu-se ca nu este necesara, dar pediatri, marea majoritate, le recomanda in mediu urban, considerand ca sunt necesare. In acelasi timp se recomanda suplimentarea cu picaturi ca si linie ghid in Romania (cel putin acestea erau recomandarile acum 7-8 ani). Contrastele care se pot vedea in recomandari deci sunt legate si de clima, latitudine. 





        Concluzie:  acolo unde copilul beneficiaza de expuneri regulate la soare in medii aerisite, nepoluate, daca avem in vedere copii nascuti la termeni, sanatosi suplimentarea cu picaturi nu este necesara.
        Oricum parintele poate sa evalueze constant evolutia copilului, sa se consulte cu medicul sa intrebe de ce, cum, pentru ce, ca ulterior, impreuna sa decida.  


       O consideratie care m-a condus inspre prudenta atunci cand discutam despre suplimentari cu vitamina D este anorexia, afectiune care se poate inscrie in efectele nocive inspre care pot sa conduca o supradozare de vitamina D.  Pe langa anorexie mai exista o mult prea lunga lista de efecte nocive. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002561/ . 
       
        Spre deosebire de suplimentarea cu picaturi o excesiva expunere solara nu poate sa conduca la hipervitaminidoza. 
Excessive sun exposure does not result in vitamin D toxicity because the sustained heat on the skin is thought to photodegrade previtamin D3 and vitamin D3 as it is formed [6]. In addition, thermal activation of previtamin D3 in the skin gives rise to various non-vitamin D forms that limit formation of vitamin D3 itself. Some vitamin D3 is also converted to nonactive forms [1]. Intakes of vitamin D from food that are high enough to cause toxicity are very unlikely. Toxicity is much more likely to occur from high intakes of dietary supplements containing vitamin D.

       Dar nu trebuie sa merg atat de departe, sa ma gandesc, sa ma tem de hipervitaminidoze, e suficient sa ma opresc si sa ma intreb, daca conditia omului nu este rahitismul, daca rahitismul in conditii optimale de viata* nu se manifesta, ce e posibil sa se intample in biochimia organismului in momentul in care eu suplimentez oricum cu picaturi. Pornind si de la aceste considerente eu alor mei nu le-am dat niciodata vitamina D in suplimente, acum am in minte teoria programarii fetale, a lui Barker, care spune ca omul isi va imprima un mod de functionare specific in primul an de viata, iar acest model de functionare va fi determinant pentru mai tarziu.

Teoria programarii fetale, David Barker: asimilarea unor determinanti nutrienti in perioade particulare a dezvoltarii unei fiinte umane (perioada intrauterina + primul an de viata) programeaza organismul la o serire de raspunsuri intinse in timp si la o constitutie biologica capabila sa previna sau sa favorizeze dezvoltarea unor patalogii cronico-degenerative la varsta adulta ca: ateroscleroza, obezitate, hipertensiune, diabet, etc.
Regimul alimentar, de viata al nou-nascutului conditioneaza destinul biologic, metabolic al adultului.
Potrivit acestei teorii nivelurile de asimilare a unor determinanti nutrienti ar programa organismul la o lunga serie de raspunsuri/echilibruri bioenzimatice care nu pot fi evidentiate in prezentul nounascutului ci in viitorul acestuia, la varsta maturitatii.

In concret: daca obisnuiesti organismul sa-si procure necesarul de vitamina D prin suplimente, acesta nu va mai fi stimulat sa gaseasca modul in care sa o sintetizeze prin piele, deci va avea capacitati de raspuns la razele de soare minore in timp, comparativ cu cei care dupa soare au umblat.
Eu pe ai mei copii numai D-zeu stie pe unde i-am purtat sau nu i-am purtat.
Si lasati dezbracati cat mai mult posibil, in zone neaglomerate, deschise, aerisite.
Si-s bine, Felix nu doar ca nu e rahitic, ba mai are si un corp superb, atletic, umerii largi.
Si chiar si la Bendis se intrazereste un organism, corp lucrat.
Iar Marc, ultimul nascut, la nici 4 luni de viata pare destul de determinat sa stea in fund. Isi tine capul cu usurita, are o capacitare de sustinere a corpului impresionanta.

*in ultimile decenii, chiar un secol, omenirea a facut un salt tehnologic impresionant, care a dus la modificari majore in stilul de viata al Omului. Astfel populatia e concentrata la marile orase, atmosfera e cea care e, stilul de viata e cel care este si toate acestea au dus la favorizarea rahitismului de unde si profilaxia acestuia.

        Si am pornit de la rahitism, dar nu putem sa ne oprim aici. Vitamina D este extrem de importanta nu doar pentru a preveni rahitismul ci si din o lunga alta serie de considerente. Unul este imunitatea. De ceva timp nu mai exista nici un dubiu ca vitamina D este in stransa relatie cu sistemul imunitar (SI).


Dupa putem sa vorbim despre vitamina D in relatie cu sanatatea dintilor, nepierzand din vedere ca, sanatatea dintinor nu este data, conferita doar de un factor exclusiv, prezenta sau absenta vitaminei D.

Schizofrenia, tot mai des se gasesc diverse corelatii intre expunearea la soare si schizofrenie. Asta nu inseamna, evident, ca schizofrenia este un disturb cauzat datorita carentei de vitamina D. Dar poate sa ne sopteasca cate ceva despre biochimia creierului, despre raspunsurile acestuia in cazul expunerii sau absentei expunerii la vitamina D.

In lumina acestor fapte cu siguranta nu voi minimaliza rolul, importanta vitaminei D. Consider ca e o vitamina extrem de importanta care conduce la regularizarea diverselor procese biochimice, bioenzimatice din organism.

Concluzionand, vitamina D este o vitamina indispensabila organismului uman, suplimente eu personal nu vreau sa administrez din considerentele expuse mai sus.
Se pare ca nu-mi ramane decat elioterapia, dar despre aceasta intr-o poastare viitoare.

No comments:

Post a Comment