Saturday, August 4, 2012

Alimentatia naturala

Omul nu a gasit pe pamant alimentatia perfecta, tipica acestuia.
 

Deci, in sens biologic, mancarea sa "naturala" nu exista. Pentru a supravietui a trebuit sa aleaga in fiecare zi timp de mii de ani ce sa manance, incercand, experimentand si facand erori deseori, pierzandu-se printre plante indigeste, anti-hranitoare, toxice si chiar cancerogene. Plantele, de fapt, nu au fost create pe post de hrana a omului. Ca si proba acestor sustinute plantele pot sa sintetizeze mii de veninuri pentru a se apara de razele solare, pradatori, inclusiv omul. Deci suntem destul de departe de " plantele, prietenele, aliatele omului".  Chiar mai mult, in mod paradoxal plantele au selectionat specia umana mai mult decat oricare animal predator, sustine oncologul Della Porta.

Oricum, e un fapt comun, cu totii stim ca de-a lungul istoriei omenirii s-au nascut civilizatii in care se manca mai bine deoarece omul a avut inteligenta si sansa de-a se aseza in zone, teritorii fertile alimentandu-se mai bine, mai variat si toxicologic mai putin riscant.

Deci, alimentatia naturala nu vrea sa insemne cea care deriva de la natura. Totul deriva de la natura.
Inseamna, in schimb, ca e cea mai naturala omului, cea mai adaptata speciei sale in sensul ca s-a demonstrat in timp, de-a lungul mileniilor a fi cea mai putin daunatoare, cea mai bine protectiva si deci cea mai sanatoasa.

Dar ca este cea mai potrivita omului nu trebuie si nu poate sa o decida o filosofie, o religie, ci istoria naturala a omului, adica istoria evolutiei sale, antropologia umana. Deci, vazuta in termeni corecti alimentatia naturala e un regim alimentar care se intinde pe o lunga perioada de timp pe care omul, cu diferente de la popor la popor, l-a ales, selectat pentru el ca fiind cel mai bun. Multe din acest alegeri, decizii in camp nutritional au fost "alegeri obligate" datorita climei, lipsei resurselor, ignorantei, etc. Deci, in definitia alimentatiei naturale
pana la momentul actual avem relativitate (clime, resurse, etc), antropologie si istorie. Acum, in zilele moderne  multumita stiintelor biologice in definitia alimentatie naturale putem sa gasimi semnificate ca "nutritional", toxicologic" si "preventiv". Astfel vechiul si modernul se reintalnesc intr-o conciliare benefica noua, ca si specie. Traditia si Stiinta experimenteaza si se echilibreaza intr-o continua sustinere reciproca. Alimentatia nu este altceva decat cea mai mare opera creativa  a Omului. Varza valbatica  Brassica sylvestris e una dintre cele mai nesemnificative plante cu frunze greu de imaginat. Marul salbatic e mic, acru, aspru, bogat in diverse substante toxice si indigest. Broccoli, zucchinele, graul, legumele, fructele chiar si alimentele de origine animala, asa cum noi le-am mancat de mici, cu care suntem obisnuiti nu exista in natura. Cu mii de ani in urma le-am selectionat, imbunatatit, incrucisat, modificat genetic, marit, determinat sa fie mai dulci, cu o textura mai fina, le-am transformat in alimente comestibile, placute gustului nostru, utile noua. Toate acestea sunt in realitate creatia noastra umana.
Au fost marii argonomi etrusci care au creat, de ex, broccoli. In Italia, un alt exemplu, ultimul exemplu de inginerie genetica e "rosia de pachino", creat cu putini ani in urma pe care deja multi il considera "tipic", "traditional". Probabil doar zmeura si murele din paduri au ramas nemodificate de-a lungul istoriei omenirii. Si doar animalele salbatice si o mare parte din pesti. Cand avem in minte alimentele de origine animala problema se pune in aceasi fel, analog. Carnea imensului bou din antichitate Bos primigenius, admitand ca cineva ar fi reusit sa-l captureze, era fibroasa, de nemancat. Pana si carnea micului bou crescut pentru munca Bos taurus in perioada Romei antice (boul "de carne" practic nu exista) era atat de taioasa ca nici macar servitorii, sclavii n-o vroiau. Pentru a fi totusi cat de cat consumabila necesita ore lungi de fierbere, dupa prajire. De-a lungul istoriei doar pestii care nu sunt "de cultura" au ramas cat de cat aceasi.
Intreaga noastra alimentatie nu e altceva decat cea mai mare inventie antropologica, fructul inteligentei agronomice si-a culturilor agricole a antenatilor nostri. Paradoxal deci, alimentatia naturala in realitate nu inseamna decat alimente "artificiale", de cand exista agricultura. Omul, deci, in mod inteligent a creat, prelaut de la Natura, cu ajutorul intuitiei sale, spiritului de observatie si agriculturii antenatilor, iar acum, in prezent, cu Stiinta experimentala un regim alimentar care ne permite sa ne conducem propriile vieti, sa dezvoltam mari civilizatii.

Multumita naturii care nu ne dadea alimente, sau ne dadea in cantitati mici, insuficiente si pentru scurte perioade de timp a anului, dar pe care omul le-a gasit, modificat, multiplicat si pus la dispozitie tuturor pentru toata perioada anului am reusit sa facem fii, am creat familii, triburi, societati, mari civilizatii, state, Colosseum, dreptul roman, piramidele, catedrale gotice, Stiinta, Muzica, Cultura, Istoria. Astfel am facut Istoria, astfel am continuat sa existam si mai ales sa progresam, selectand alimente pe care natura ni le punea cu zgarcenie la dispozitie. Daca nu ar fi fost aceasta noastra capacitate de-a gasi, selectiona, modifica, pune le dispozitie tuturor inca umblam din copac in copac, coboram ca sa cautam o rama si eventual ne hraneam cu resturile unui animal vanat de altii. Daca nu am fi avut acesta capacitate de-a modifica, actiona asupra Naturii inca am fi existat in numar de doar cativa mii de locuitori, salbatici, putin inteligenti si ignoranti consumandu-ne zilele egal, aceleasi, in cautarea mancarii pe care Natura o oferea putin, rar si intr-o forma ne-utila noua. Daca nu am fi avut aceasta capacitate de actiunea asupta Naturii, nu am fi transformat astfel alimentele pe care Natura ni le oferea noua, azi nu am fi avut scriitura, cultura, societatea.

Natural, deci, e alimentatia care de-a lungul mileniilor s-a demonstrat cea mai adaptabia vietii umane, dezvoltarii, inteligentei omului, in acest sens "cea mai sanatoasa". De aceea sunt alimentele elective, pe care Omul le-a ales. "Sanatos si natural" nu este decat rezultatul nostru electiv, cand am ajuns sa gasim, conferim un echilibru alimentelor noastre selectate, echilibru intre substante protective si substante daunatoare, facand ca substantele protective sa aiba un clar ascendent asupra substantelor daunatoare. Daca nu am fi facut toate acestea azi nu am mai fi fost aici.

Si deci, acum, cum trebuie sa fie aceste alimentia naturala? Stiinta biologica, medicina a demonstrat in ultimii 30 de ani ca antenatii nostri aveau dreptate: mancarea cea mai sanatoasa e mancarea cea mai bogata in nutrienti, cea mai completa, cat mai igienica si cat mai variata, compusa din alimente integrale, cele mai simple, cat mai putin transformate, cat mai putin rafinate, cat mai aproape de forma originara.Ei bine, aceasta alimentatie, astfel selectionata, fie ea si cu partea lor de veninuri si anti-nutrienti pe care o contine (multe din acestea cu proprietati preventive si terapeutice, cum mai tarziu a descoperit medicina) e cea mai naturala Omului deoarece mancarea cea mai buna e mancarea care vindeca, in zilele noastre se spune "reduce riscurile". Exact asa cum a intuit Hipocrate, fondatorul medicinei moderne.

No comments:

Post a Comment